Margriet van Oostrum

Mijn naam is Margriet van Oostrum, en één van mijn hobby ’s is fotografie.

Als kind kreeg ik voor een zomervakantie ooit eens een eigen fototoestel. Maar de foto’s werden niet zo, zoals ik dat voor ogen had. Met het toestel in mijn jaszak fietste ik naar Foto Kral, waar ik uitleg kreeg over mijn ‘mooi weer camera’. Teleurgesteld ging ik weer naar huis, want geld voor een andere camera was er niet. Met deze compact-camera heb ik uiteindelijk toch nog best veel foto’s gemaakt, en ook van alles uitgeprobeerd voor zover de techniek het toeliet.

Jaren later had ik mijn zinnen gezet op een spiegelreflexcamera. Op huwelijksreis naar het mooie Noorwegen wilde ik gebruik kunnen maken van een goede camera. Ik weer naar Foto Kral, en heb daar een analoge spiegelreflexcamera gekocht. Niet eens zo heel lang daarna heb ik de overstap gemaakt naar digitaal.

Het echte fotograferen, als hobby, kwam er niet van. Ik gebruikte, uit een soort van gemak, veel de automatische stand en op een gegeven moment deed ik niet anders. Na contact met oud klasgenoot Mariël besloot ik om mijn geheugen voor wat betreft het fotograferen op te frissen, en ik ben een cursus bij haar gaan volgen. Helaas gaf, toen ik eindelijk (weer) wist hoe alles werkte, mijn camera na jaren trouwe dienst de geest.

Inmiddels had ik wel al geleerd waar mijn belangstelling lag, wat en waar ik fotografeerde. Dat is vooral buiten maar als moeder in een ‘judogezin’ fotografeer ik ook heel veel in sportzalen. Mijn huidige camera is dan ook een weloverwogen aankoop geweest.

Deelname aan de fotoclub is voor mij niet alleen ervaringen uitwisselen en anders mijn camera gebruiken dan dat ik normaalgesproken zou doen maar ook een stok achter de deur om in een hectisch gezinsleven bewust iets voor mijzelf te gaan doen. Fotografie laat mij anders naar de wereld kijken, en je kunt blijven leren.